Град максимално интензивира чишћење и посипање улица сољу

Кризни штабГрад је ангажовао све расположиве екипе комуналних предузећа на чишћењу и посипању улица сољу, у општинама и месним заједницама грађанима ће бити подељено око 150 тона соли, тако да ће свака скупштина станара моћи да се побрине за простор испред своје зграде, најавио је данас градоначелник Београда Драган Ђилас на састанку Градског штаба за елементарне непогоде и ванредне ситуације у Старом двору. Састанку су присуствовали председник Скупштине града Александар Антић, шеф штаба Бранко Смиљанић, помоћник градоначелника Живорад Анђелковић и директори свих јавних и комуналних градских предузећа.

– Улице чисти и посипа сољу око две хиљаде људи, али град сам не може да очисти више хиљада километара улица и тротоара. У ову акцију морамо да се укључимо сви, будући да је то и обавеза свих нас. Од данас градска комунална инспекција неће више никога опомињати да простор испред зграда није очишћен, већ ће само писати казне, пре свега великим предузећима. Не можемо више да обраћамо пажњу на то шта је чије задужење. У најгорој могућој ситуацији, када температура дању прелази нулу, а ноћу падне испод нуле и све се заледи, са великим бројем повређених грађана, максимално ћемо интензивирати чишћење простора на којима људи највише страдају, а то су степенице зграда и прилази, али ћемо чистити и сваки други простор – најавио је Ђилас.

Градска комунална предузећа су по чишћењу тротоара око паркова и свих других ширих од пет метара, градских пијаца, паркинг простора, гробаља и свих других простора у надлежности града већ 8. јануара почела да посипају со и на другим површинама. Очишћене су све улице првог приоритета, мостови и пешачке пасареле, а у систем је уведено и шест општина ширег градског подручја, рекао је Бранко Смиљанић.

Према прогнози метеоролога температура од понедељка не би требало да буде испод нуле, а град дотад може да издржи будући да има довољне количине соли и енергената. Грађани се уредно греју, а град је данас упутио допис Влади Републике Србије да му достави одређене количине мазута из робних резерви.

– Тај мазут ћемо вратити када почне снабдевање гасом. Топлане тренутно користе само три одсто гаса, сав остали гас препуштамо Србији и индивидуалним потрошачима који немају другу опцију. Сада трошимо и по три хиљаде тона мазута дневно за грејање – рекао је Ђилас.

Он је најавио да ће град упутити предлог Министарству за рад да предузећима која почињу са радом у седам сати сугерише да помере радно време, будући да је од седам до девет часова најкритичнији период. Уколико идуће недеље не дође до отопљавања, Министарству образовања ће бити предложено да друго полугође уместо 21. јануара, почне неколико дана касније.