Библиотека “ Милован Видаковић“

Библиотека “ Милован Видаковић“ је настарија институција културе у нашој општини.
Пре 101. године тј. 1911. године основао је сопотски учитељ Димитрије Ђорђевић Космајску библиотеку са задатком да „умно усавршава и негује национална осећања код својих чланова“ и са циљем да обухвати шире подручје космајског краја са седиштем у Сопоту.

Од 1998. године добија име по књижевнику Миловану Видаковићу ( Неменикуће, 1780 – Пешта, 1842).
Као једна од организационих јединица Библиотеке града Београда (од 1990. год.) библиотека функционише као образовно-културни и информациони центар локалне заједнице. У својој мрежи има три огранка у Раљи, М. Пожаревцу „Љубивоје Гајић“ и Рогачи “ Брана Аксентијевић“.

Библиотека располаже фондом од 52348 библиотечких јединица из свих области: белетристике, научне, научно фантастичне литературе, завичајне и референсне збирке, велики број занимљивих наслова за децу и омладину као и велики број наслова часописа из области науке и културе.

Током године Библиотеку посети око 19629 корисника, којима се изда на коришћење око 46414 библиотечких јединица. У библиотеку се годишње учлани од 1800-2000 корисника.
Поред своје основне делатности Библиотека организује и разноврсне програме за децу и одрасле књижевно-музичког садржаја, трибине,радионице,такмичења и др. Такође учествује у припреми и организацији манифестације “ Дани Милована Видаковића“ заједно са Библиотеком града Београда, ГО Сопот и Црквеном општином Неменикуће.

Управница библиотеке:
Катарина Миош

Зграда Центра за културу Сопот, улаз са леве стране Космајски трг 7, Сопот

Радно време

Радним даном 8 - 18 часова
Суботом 8 - 14 часова