Црква у Рогачи

Писмо кнеза Николе Катића кнезу Милошу 1824. године, поводом проналаска ствари рогачке цркве несталих у доба слома Карађорђеве Србије потврђује да је капела (црквица) у Рогачи постојала пре Првог устанка. Писмо са исправом (потврдом) протојереја сибничког Илије да је пронашао у ког су ствари рогачке цркве носио је кнезу Милошу свештеник Павле Мандић из Рогаче.

У договору са својом општином и капеланом рогачким Иваном Ранитовићем и угледним домаћином Јованом Маричићем, председник Општине рогачке, Никола Павић, тражио је од Митрополије да се установи самостална парохија са седиштем у Рогачи и да се рогачкој парохији придруже села Дрлупа и Дучина. Након што је Митрополија ову молбу одобрила, августа 1861. године, барошавачка црква чатмара пренета је у Рогачу и постављена у данашњој црквеној порти.

На свештеномученика Антима, 1861. године, одржана је прва служба.

Како је стара црква дотрајала, свештеник Душан Сурма, оснива фонда за подизање нове цркве у Рогачи. Господин Тихон, епископ сремски, износи идеју да се уз нову цркву подигне и костурница за српске војнике изгинуле на Космају 1914. године. План и предрачун за нову цркву бесплатно су урадили: Лукомски Виктор, Зађина Војислав и Савић Влада, инжењери и архитекте, који су проглашени за почасне грађане села Рогаче. Епископ господин Тихон изабран је за почасног председника грађанског одбора, док је Н.Св. патријарх Варнава изабран за покровитеља изградње нове цркве.

После архијерејске службе, 3.јуна 1934. године, у присуству изасланика Н.В. Краљевског пуковинка Петра Лазића, бана Дунавске бановине Добрице Матковића, других изасланика, високих гостију и многобројног народа, извршено је освећење темеља нове цркве.

Зидање цркве завршено је 13. септембра, а покривање 24. новембра 1934. године. Намештање иконостаса и завршни радови на цркви обављени су 1935. године. У костурници испод цркве смештено је око 600 костурова војника погинулих у I светском рату на Космају и околини. 19. октобра исте године обављен је свечани пренос моштију Јанка Катића из сибничке порте, и ковчег са посмртним остацима великог војводе положен је у костурницу цркве рогачке.

Н.Св. патријарх Варнава, уз асистенцију свештеника среза космајског, и хора студената теологије, 20. октобра 1935. године обавио је освећење нове цркве рогачке.

У току 1936. године одобрена је молба црквене општине у Рогачи о предаји развалине манастира Тресије у руке црквене, а одлуком Н. Св. Патријарха постављен је парох рогачки за старешину манастира Тресије.

Спомен плоча са уклесаним именима изгинулих и помрлих ратника ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године из Рогаче, постављена је 1937. године у рогачкој цркви.

Парохијски дом у Рогачи сазидан је 1938. године.

Први пут после II светског рата, 18.10.1996. године, одржан је помен војводи Јанку Катићу и посмртним остацима 600 ратника тимочке дивизије који се налазе у крипти храма.

У периоду од 1996-2005. године, уз подршку људи добре воље и Градске општине Сопот, радило се на обнављању храма и спомен костурнице.

Уз благослов Епископа Јована, 2009. године, освећен је нов парохијски дом, као и крипте.

Обнова храма завршена је 2015. године.