Црква у Поповићу

Црква у Поповићу, храм Св. Великомученика Ђорђа (Георгија), једна је од најстаријих цркава на подручју општине Сопот, саграђена 1864. године

Грађани Поповића 1859. године, поднели су молбу Конзисторији да им се дозволи да у Поповићу озидају цркву. Том приликом су тражили и да им Конзисторија помогне око сачињавања плана, као и да им се допусти да цркву зидају на месту на којем су планирали, а не на друму како им је Београд наредио. Како се у то време градио нови крагујевачки друм, то је начелник београдског округа Д. Голубовић настојао да се црка у Поповићу направи покрај друма. Митрополија је већ пре тога одобрила парохији Поповићкој, изградњу цркве на изабраном месту у Поповићу, тако да је општина Поповићка закључила погодбу са мајстором, те се започињу радови и у јесен 1863. године поставља темељ. Предложено је да храм буде посвећен Св. Великомученику цару Лазару. Како и зашто је дошло до промене, наименовања ове цркве у храм Св. Великомученика Георгија нема података ни објашњења.

Црква је потпуно завршена 1865. године и у њој положен антиминс (плаштаница), а на Ђурђевдан 1865. године одржана је прва служба.

Иако од изградње па до данас цркевно/богослужбени живот траје непрекидно, црква је освећена Великим освећењем тек након 40 година од стране Митрополита Димитрија.

Након урушавања параћинске цркве, подигнути су стандарди изградње, тако да је црква у Поповићу једна од првих грађена по пројекту Министарства грађевина Књажевине Србије.

Први парох био је Милош Вукосављевић, који је служио парохију до смрти и умро у Поповићу 24. новембра 1865. године. Сахрањен је у црквеној порти близу храма.