Манастир Свети Георгије – Кастељан

У књизи Х. Шабановића, о турским пописима, могу се наћи најстарији подаци о манастиру Кастељану. Наиме, 1560. године забележено је село Горња Трнава или Трговчевић (део садашњег села Неменикућа) и у њему манастир посвећен Светом Ђорђу са братством од десет монаха.

Претпоставља се да је почетком миленијума у римско време настало прво здање на простору манастира, и то као утврђење, односно војни логор, са задатком заштите Космајских рудника.

Доласком краља Драгутина Немањића, римско утврђење претворено је у манастир назван Кастељан, посвећен Светом Ђорђу. Облик цркве, правоугаона основа, једнобродна грађевина зидана каменом и са једним кубетом, препознатљиве су карактеристике рашке школе.

Једно столеће након краља Драгутина, Стефан Лазаревић преузима власт на овим просторима. Он подстиче рударство и изградњу путева, као и обнову манастира. У Кастељану се дограђује црква а изнова подижу конак и трпезарија. Претпоставља се да се тада и заснива манастир. Конак је био спратна зграда, постављен пар метара од цркве. Приземље је било оријентисано ка путу, и састојало се од пет просторија. И трпезарија, која је затварала манастирски комплекс са западне стране, је имала два нивоа.

Претпоставка је да је манастир служио као ловачка резиденција Деспоту, а да се тек крајем XV или почетком XVI века формира манастир. Тачна година запустошења манастира није позната, али је највероватније исти напуштен око 1690. године, односно око Велике сеобе Срба.

До 1963. године, када је Завод за заштиту споменика културе града Београда овај локалитет уврстио у свој програм, био је видљив само један дугачки зид на јужној страни јаруге, док је све на западу било сакривено спуштањем оближњег брда.

Детаљним археолошким истраживањима дошло се до запањујућих налаза: откопани су остаци цркве, великог конака, трпезарије и некропола.

На Ђурђевдан 2000. године, одржана је прва света служба након више од три века. За настојатеља ове светиње постављен је крстоносни игуман Јефтимија, чије постављење је требало да убрза обнову ове светиње. Међутим, обнова ове светиње чека нека боља времена.