ОШ у Раљи

OСНОВНА ШКОЛА ,,ЦАНА МАРЈАНОВИЋ“ РАЉА

Негде на средини пута између двеју оближњих планина Авале и Космаја сместила се лепа и живописна варошица Раља и у њеном средишњем делу Основна школа ,,Цана Марјановић“.

Историјски подаци говоре да је школа у Раљи основана 1923.године. Данашњи изглед школа је добила 1976.године. Од 1959.године школа носи име Александра Цана Марјановић, у знак сећања на учитељицу из Поповића стрељану у логору на Бањици 1942. године. Дан њене погибије, 5.март, обележава се као Дан школе. Тога дана ученици и наставници, кроз низ различитих културних и спортских активности оживљавају успомене и сеђања на њен лик, а изнад свега на њену просветитељску мисију.

Данас Основна школа ,,Цана Марјановић“ поред матичне школе у Раљи обухвата и четири издвојена одељења у Парцанима, Поповићу, Стојнику и Бабама.

У сарадњи са учитељима, наставницима и библиотекаром ученици учествују у изради школског листа ,,Негован“ чији је први број изашао давне 1959.године.

У протеклих четрдесетак година школа је угостила многе дечије писце, познате јавне личности и била иницијатор бројних хуманитарних акција.

Бате Мирковић 23 11230 Раља