Реконструкција цевовода у Сопоту

Радови су почели у септембру и подразумевају постављање 4,6 километара цеви. Оне треба да споје водоизвориште са резервоаром, како би грађани Сопота добили стабилније снабдевање водом.

Градски менаџер Горан Весић је приликом обиласка радова на реконструкцији цевовода у насељу Сопот рекао да радови на потисном цевоводу у Сопоту имају за грађане двоструки значај – први јер се поправља инфраструктура у приградским општинама, а други што је то део изградње секундарне мреже за регионални водовод Макиш–Младеновац.

Радови су почели у септембру и подразумевају постављање 4,6 километара цеви. Оне треба да споје водоизвориште са резервоаром, како би грађани Сопота добили стабилније снабдевање водом. Кроз стари цевовод се, наиме, доста воде расипа, што је за мало место као што је Сопот велика штета. Процењена вредност на тендеру је била 190 милиона динара, а извођач који је победио дао је понуду од 116 милиона, тако да је уштеђено скоро 80 милиона – навео је Весић и најавио да ће тај новац бити усмерен на друге пројекте у овој општини.

Он је додао да је важно да ће у будућности, како се буде приближавао крају водовод Макиш–Младеновац, на овој локацији управо доћи до спајања реконструисаног цевовода са њиме.

Тако ће унапред бити урађен део инфраструктуре како би вода из регионалног водовода могла да стиже у Сопот. Пројекат регионалног водовода је неколико година стајао „замрзнут”, а покренули смо га поново пре две године. У овом тренутку он је завршен до Врчина, а у децембру ће бити објављен тендер за четири километра водовода до резервоара „Калуђерица”, чиме ће се омогућити да Калуђерица и низ других насеља буду прикључени на овај водовод – прецизирао је Весић.

Градски менаџер је додао и да је план да регионални водовод буде завршен до 2021. године, када ће и свим грађанима до Младеновца, рачунајући и Сопот, бити омогућено прикључење. Весић је подсетио и да је пре годину и по дана пуштена у функцију фабрика воде Макиш 2, која ће заједно са Макишом 1, чија ће реконструкција бити урађена следеће године, обезбедити количину воде за град знатно већи од Београда.

Наш следећи задатак јесте да све грађане Београда снабдемо квалитетном водом, а када будемо прикључили регионални водовод, бунари које Сопот има биће привремено у функцији у случају евентуалних хаварија – истакао је градски менаџер.

Председник општине Живорад Милосављевић изразио је задовољство што се ова инвестиција реализује јер је будућност Сопота везана за макишку воду. Он је додао да су ови пројекти потврда политике Владе Србије и Града Београда о равномерном развоју свих делова главног града.

На овој локацији у току је реконструкција потисног цевовода која подразумева постављање нових цеви од савремног материјала, а ради постизања дуготрајности и сигурности транспорта воде користи се технологија којом се постиже веће осигурање цевовода у случају појаве локалних клизања терена.

извор: studiob.rs