Отворен је 50. Филмски фестивал у Сопоту

Синоћ је отворен јубиларни 50. Филмски фестивал у Сопоту уз традиционални ватромет и дефиле филмских екипа, а том приликом су Награде за допринос филмској уметности уручене, сценографу Миленку Јеремићу, сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу, редитељу Здравку Шотри и глумици Тањи Бошковић.

Глумце, редитеље, продуценте дочекивали су председавајући Одбора фестивала, Живорад Милосављевић, уметнички директор фестивала, Александар Аврамовић, директор ЦЕБЕФ-а, Дамир Хандановић, директорка Центра за културу Сопот, Драгана Чолић, као и многобројна окупљена публика.
Награда за изузетно стваралаштво и непроцењив допринос филмској уметности коју је уручио Радосав Стевановић, додељена је сценаристи и редитељу, акедемику Душану Ковачевићу. У име великог аутора Здравка Шотре „Статуету слободе“ примила је глумица Тамара Алексић, док се публици у Сопоту лично поклонила прослављена глумица, „јунакиња Космаја“ и још један овогодишњи лауреат Тања Бошковић. Тања у свом власништву већима једну „Статуету слободе“ коју је добила 1982. као најбоља глумица, за филм „Балкан експрес“.

У оквиру прославе великог јубилеја, синоћ је у Галерији Центра за културу у Сопоту отворена изложба плаката и фотографија Филмског фестивала у Сопоту под називом „50“. Изложба је инспирисана разноврсним графичким материјалима – визуелним решењима, као и фотографијама и исечцима из штампе настали током пет деценија постојања фестивала.

Под слоганом „Првих 50“, до 10. јула у такмичарском програму биће приказано 26 филмова, а о наградама ће одлучивати жири који чине Снежана Богдановић, Андреј Шепетковски и Раденко Ранковић.