Отворен 52. Филмски фестивал у Сопоту – СОФЕСТ 2024

52. Филмски фестивал у Сопоту под слоганом ЦРНО СИВО У КОЛОРУ, отворен је 01. јула 2024. уз традиционални ватромет, фанфаре и дефиле филмских екипа. Награда „Статуета слободе“ за изузетан допирнос филму и култури, додељена је реномираном ствараоцу, првом дипломираном сниматељу у СФРЈ, иноватору, некадашњем декану ФДУ, Предрагу Пеги Поповићу, као и двема филмским кућама,које су током свог трајања оствариле непроцењив допринос у чувању наше и светске културне баштине – Филмске новости, које обележавају 80 година постојања и Југословенска кинотека, која бележи 75 година од почетка рада.

У музичком делу програма наступила је музичка група „HUSA & MOVIE BAND“, као и Културно уметничко друштво „Космај“ из Сопота.

У току шест дана Филмског фестивала биће приказано 31 остварењe, од којих је 24 у такмичарском програму, а међу њима је премијера филма Николе Лоренцина „ Драва се не предаје“ у продукцији Застава филма. Филмску публику очекуjу и три почасне пројекције документарних филмова , као и 5 филмова који су посвећени најмлађој публици.

О наградама ће одлучивати стручни жири у чијем саставу су: Тања Бошковић, глумица и добитница Статуете за животно дело, Предраг Велиновић, редитељ и редовни професор ФДУ и Мирољуб Стојановић, филмски критичар, есејиста и уредник издавачке делатности ФЦС.

Улаз на све програме фестивала у Сопоту је бесплатан, резервације карата можете обавити телефонским путем (преко телефонског броја Центру за културу у Сопоту).