Дан Градске општине Сопот

Сопот се први пут помиње 1818. године на Лангеровој карти. Историјат насеља почиње 1823. године изградњом механе у Ропочеву. Краљевским указом од 1893. године Сопот је проглашен за варошицу. Општина Сопот у садашњем административном облику постоји од 1961. године, а за Дан општине одређен је 2. јул, дан формирања Космајског-посавског партизанског одреда.

На  данашњој  свечаној  седници  Скупштине градске општине Сопот, поводом 2. јула,  Дана општине Сопот,  донета је Одлука о додели награда ,,Златнa плакетa општине“  најуспешнијим правним лицима и појединцима за постигнуте резултате и достигнућа у различитим областима у 2024. години.

Златнa плакетa општине уручена је:

У  области привреде:

  1. Компанији METER & CONTROL  (која је водећи српски произвођач бројила за електричну енергију и технологију за паметно управљање енергијом), за допринос привредном развоју општине;  и
  2. Месари „КОСМАЈ“за дугогодишњи успешан рад у области привреде;

 

У  области пољопривреде:

  1. Слободану Грујићу из Малог Пожаревца, за постигнуте резултате у пољопривредној производњи – област воћарство

 

У области спорта:

  1. Фудбалском клубу „Рогача 1804“, за допринос развоју спорта

 

У области образовања:

  1. Данки Прокић Влаховић, за изузетан допринос развоју образовања на подручју општине Сопот

Председник Градске општине Сопот,  Живорад Милосављевић, честитао је овогодишњим добитницима Златне плакете и грађанима Сопота,  Дан општине Сопот, а у име награђених захвалио се директор компаније Meter & Control, Владан Лапчевић.