Одржани Свечана академија и Дефиле припадника МУП-а поводом 220 година од Првог српског устанка

Данас, 24. фебруара 2024. године у Сопоту су одржани свечана академија и дефиле припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, поводом 220 година од подизања Првог српског устанка и првих сукоба са Турцима који су вођени на простору наше општине, у Сибници и на данашњи дан у Дрлупи, на челу са војводом Јанком Катићем који је био један од најважнијих организатора устанка ако не и први по важности до самог Карађорђа. Уједно, од почетка Устанка датирају и корени полиције у Србији.
Овом догађају су, поред многобројних гостију, учесника и награђених, присуствовали и министар унутрашњих послова Републике Србије, Братислав Гашић, министар сигурности Босне и Херцеговине, Ненад Нешић. Скупу је такође присуствовао и Владан Глишић председник градске општине Младеновац.
Министри су пре саме Академије у пратњи домаћина Живорада Милосављевића председника градске општине Сопот обишли јединствену изложбу ордења у Галерији Центра за културу.
Свечана академија је почела интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“ коју је извео хор „Сопотске неуме“, а свој огроман допринос културно-уметничком програму су дали и првак опере Драгољуб Бајић, школски хор ОШ „Јелица Миловановић“ из Сопота, глумац Лепомир Ивковић у улози Карађорђа као и КУД „Космај“ из Сопота.
Министар Братислав Гашић се обратио присутнима између осталог истакавши да је српски народ слободарски народ, што је доказао кроз векове свог трајања и постојања јер је слободу, као своју највећу вредност, устанцима освајао или ратовима бранио од разних освајача. Такође је истакао значај српске полиције у борби за слободу и безбедност, као и њен допринос одржавању реда и мира у земљи.
Присутнима се обратио и председник Градске општине Сопот, Живорад Милосављевић, који је истакао да смо поносни на Први српски устанак, на вођу Карађорђа и његове устанике, истакао је значај и војводе Јанка Катића који је предводио устанике нашег краја. Навео је да је слобода била основна нит која је нашем народу давала снагу и водила нас кроз историју што ствара обавезу свима нама да чувамо тековине наших предака, да се боримо за мир и да радимо и градимо нашу земљу.
Рекао је да је посао који обављају припадници МУП-а од стратешког значаја за државу, допринос очувању уставног поретка, територијалног интегритета и суверенитета земље, и укључује и мноштво других послова. Када је појединац у питању, од значаја је заштита личне и имовинске сигурности коју МУП врши.
На крају је изразио велику захвалност министру и његовим сарадницима, за све што су нам данас у Сопоту приредили овим догађајем и што чине на заштити државе Србије и нас грађана.
На Свечаној академији, министар Гашић је уручио признање МУП-а председнику општине Сопот а потом је уручио плакете и грифоне припадницима МУП-а за посвећеност служби и за храброст, а такође је први пут додељена Звезда Јакова Ненадовића за изузетан допринос и постигнуте резултате у области унутрашњих послова, одбране и безбедности.
Након Академије, уследио је дефиле јединица МУП-а, где су посетиоци имали прилику да виде коњичку бригаду, оркестар, почасни вод као и налет хелихоптера са Српском заставом, као и обилазак тактичко-техничког збора јединица МУП-а.
Потом су министри са пратњом посетили и станицу полиције и ватрогасаца у Сопоту, обишао ТТ збор да би на послетку присуствовали коктелу у Милошевом конаку.
Данашња манифестација је протекла у сјајној атмосфери и одлчном расположењу свих присутних и била је велика част за нашу општину учествовати у њеној организацији.
Живела Србија!