Говор Живорада Милосављевића председника ГО Сопот на Свечаној академији МУП-а 24.02.2024. године

Поштовани министре унутрашњих послова Републике Србије, господине Гашићу, поштовани министре сигурности Босне и Херцеговине, господине Нешићу, поштовани припадници Министарства  унутрашњих послова,

уважени гости, драги суграђани,

поздрављам вас у име Градске општине Сопот.

Ми, Сопоћани смо изузетно почаствовани што Министарство унутрашњих послова  данас, у Сопоту обележава значајан догађај – 220 година од Првог српског устанка, темеља у стварању наше државе.

Одлука о подизању устанка је донета на Сретење 1804. године  у  Орашцу. Прве борбе су се догодиле на падинама Космаја,  у Дрлупи и Сибници у току фебруара исте године.

Поносни смо  на Први српски устанак, на вођу Карађорђа и његове устанике.

Космај је изнедрио  Јанка Катића, војводу туријског из Рогаче, који је са Васом Чарапићем био један од најближих сарадника Вожда.  Дао је и војводе Марка, Стевана и Николу Катића.

Слобода је била основна нит која је нашем народу давала снагу и водила нас кроз историју.

То ствара обавезу свима нама да чувамо тековине наших предака, да се боримо за мир и да радимо и градимо нашу земљу.

Поносни смо што се наша земља у сваком сегменту развија и отвара према свету, штитећи свој интегритет и суверенитет.

Средствима Републике, Града и Општине изграђени су многобројни и квалитни путеви.

Држава   изводи радове на реконструкцији Авалског пута и повезивању Сопота са овим путем.

Изградњом брзе саобраћајнице „вожд Карађорђе“ имаћемо бољу повезаност са Шумадијом и другим деловима наше земље.

Изградња брзе пруге Београд- Ниш и укључивање градске железнице у јавни превоз омогућиће нам најбржи превоз до суседних држава и квалитетан превоз до центра Града.

У току су радови на изградњи регионалног водовода Макиш – Младеновац, што ће овом делу Града Београда створити довољне количине воде.

У оквиру програма „Чиста Србија“ на већем делу територије општине изградиће се канализациона мрежа.

Цела општина је гасификована.

Ово поднебље је здрава и чиста средина, а ми настојимо да  кроз привредни развој омогућимо да што већи број наших грађана овде живи и ради.

Овде се поштује држава, председник и институције система. Поштујемо и полицију.

Посао који ви обављате је од стратешког значаја за државу, допринос очувању уставног поретка, територијалног интегритета и суверенитета земље, и укључује и мноштво других послова. Када је појединац у питању, од значаја је заштита личне и имовинске сигурности коју вршите.

Ова манифестација омогућава да се грађани непосредно упознају са опремом и људством, којим извршавате задатке и снажна је порука о вашој спремности да штитите нашу  државу и грађане.

Поштовани министре, Вама и вашим сарадницима, изражавам велику захвалност  за све што нам данас приређујете овим догађајем и што чините на заштити државе Србије и нас грађана.