Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у посети Сопоту

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је, 10. марта 2017. године у Сопоту, трибини на тему увођења система дуалног образовања. У разговору са министром Шарчевићем учествовали су председник градске општине Сопот Живорад Милосављевић, привредници општине Сопот, просветни радници и директори школа из Сопота.

На почетку посете Сопоту, министар је имао прилику да заједно са председником градске општине Сопот Живорадом Милосављевићем обиђе производне хале фабрика металне индустрије „Металика“, власника Дејана Ивковића, „Прометал“, власника Љубише Ивковића и „МОС“, Душка Петровића у Сопоту, у којима раде или обављају стручну праксу ученици Машинске школе „Космај“ у Сопоту. Такође учешће на трибини су узели и власник предузећа „Мона“ Ђорђе Момировић и Срећко Петровић власник пољопривредних апотека „ВСП“.

Министар Шарчевић, на трибини одржаној у просторијама Српске напредне странке, је истакао да је дуално образовање изузетно важно за развој привреде, јер пружа шансу како ученицима средњих стручних школа да се одмах након завршетка школовања запосле, тако и привредницима да нађу стручан кадар за рад. Министар је истакао да морамо пратити светске трендове и развој технологије, тако да ће после више деценија бити донет нови законски оквир, који ће модернизовати српско образовање.

Власник предузећа „Мона“ које у Сопоту успешно ради већ 20 година, Ђорђе Момировић, је истакао да су наведене тенденције јако важне за привреду и да ће битно допринети стварању стручних кадрова спремних да се у потпуности уклопе у производњу. Такође је истакао да његово предузеће има намеру да своју комплетну производњу пребаци у Сопот.

Говорећи о дуалном образовању, Шарчевић је истакао да неће обухватити само средње школско, већ и високошколско образовање, као и да ће се, у складу са потребама тржишта, вршити и преквалификације. Спровођење система дуалног образовања осигураће да се стопа незапослености младих сведе на минимум.

„Држава школује за посао, не за биро рада, а школа треба да буде место где ће се разијати предузетнички дух“, нагласио је Шарчевић.

Ова посета и одлучност да се у потпуности спроведе идеја дуалног образовања су општини Сопот од изузетног значаја с обзиром на даљи развој и унапређење рада Машинске школе „Космај“ и Економско-трговинске школе Сопот.