100 година постојања основне школе „Цана Марјановић“ у Раљи

Основна школа „Цана Марјановић“ из Раље данас је прославила 100 година постојања.

Александра Цана Марјановић, рођена је 1910. године. Заједно са учитељицом Јелицом Миловановић из Ропочева, радила је на окупљању народа и омладине у Народноослободилачком и Космајско партизанском покрету.

Историјски подаци говоре да је школа у Раљи основана 1923. године. Од 1959. године носи име Александре Цане Марјановић у знак сећања на учитељицу из Поповића, стрељану у логору на Бањици 1942. године. Дан њене погибије се обележава као Дан школе.

Поводом овог значајног јубилеја, ученици и запослени у школи су приредили Свечану академију, на којој су представљени лик и дело Александре Цане Марјановић чиме су оживели успомене, а изнад свега њену просветитељску мисију због које је изгубила живот.

Обележавању стогодишњице постојања школе присуствовао је и председник Градске општине Сопот, који је том приликом у дворишту школе положио венац на спомен бисту Цане Марјановић.

Директорка школе, Ана Матић, уручила је Захвалнице за дугогодишњу успешну сарадњу, Градској општини Сопот, Рукометном клубу „Космај“ из Раље, Фудбалском клубу „Космај“ из Раље, Центру за културу „Сопот“ из Сопота, вртићу „Лептирић“ из Раље  и Самосталној занатској радњи „Стинес“ из Парцана.