Одржана седма Фијакеријада на Космају

На Космају је, у суботу, 25. 05. 2024. године у организацији Коњичког клуба „Космај“ из Сопота и Градске општине Сопот, одржана коњичка ревија – Фијакеријада.

Надметало се укупно 52 запреге, од поднева до сутона, у прецизности и брзини вожње двопрега и четворопрега, на стази од 850 метара са двадесет постављених препрека, уских „капија”, оивичених пластичним чуњевима.

Такмичење је отворио председник Градске општине Сопот, Живорад Милосављевић који се обратио присутним учесницима и посетиоцима.

Такмичарски део обухватио је вожњу запрега у дисциплинама брзинска вожња кроз чуњеве, двопрег и четворопрег.

У јуниорској конкуренцији, двопрег, прво место освојио је Владан Ракић из Обреновца.
У сениорској конкуренцији, двопрег, прва награда припала је Наталији Васић из Пружатовца.
У категорији четворопрег, прво место припало је Миленку Радаковић, ергела Вулић, Сурчин.

У другом делу коњичке ревије, уследила је ревијална вожња фијакера у круг, када су посебне награде додељене за општи изглед и аутентичност запреге, оригиналност одежде возача и сувозача, опреме гиздавих атова, најлепши ход коња, најлепши пар кобила, најлепши пар пастува. Прво место за најлепше коње у изложбеном делу припала је Ани Цицка са најлепшим паровима коња фризијске расе и расе KWPN из Ковачице.

Ова манифестација, која има за циљ очување културе, традиције и некадашњег начина живота, је окупила велики број посетилаца, а надамо се да ће наредних година бити још већи.