Додела награда на свечаном затварању 51. Филмског фестивала у Сопоту

У суботу је завршен 51. Филмски фестивал у Сопоту и овом приликом је одржана свечана додела награда фестивала који је реализован у продукцији Центра београдских фестивала, уз сарадњу са Центром за културу Сопот и Градском општином Сопот.

Жири такмичарског програма 51. Филмског фестивала у Сопоту у саставу: Ана Мариа Роси, редитељка (председница жирија), Михаела Стаменковић, глумица и Раде Радивојевић, композитор, доделио је следеће награде:

  • Награда ГРАН ПРИ фестивала додељена је филму  ДА ЛИ СТЕ ВИДЕЛИ ОВУ ЖЕНУ (у режији Душана Зорића и Матије Глушчевића). Награду је примио Матија Глушчевић.
  • Награда за најбољу режију додељена је Пјеру Жалици за филм ПРАЗНИК РАДА. Редитељ  није био присутан на додели, али се присутнима обратио и захвалио видео поруком.
  • Награда „Мира Ступица” за најбољу женску улогу додељена је Марији Шкаричић за филм ТРАГОВИ (у режији Дубравке Турић). Марија се такође обратила путем видео поруке.
  • Награда „Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу додељена је Јови Максићу за филм ОЛУЈА (у режији Милоша Радуновића).
  • Одлуку о награди публике за најбољи филм донео је жири публике у саставу: Катарина Миош, председница жирија, Марина Спасојевић и Сања Јевић. Ова награда је додељена филму ТРАГ ДИВЉАЧИ, а уручена је Ненаду Павловићу, редитељу филма.
  • Специјално признање стручног жирија припало је постхумно, Пуриши Ђорђевићу за филм УСТА ПУНА ЗЕМЉЕ, а у образложењу стоји да је ово остварење великана српске и југословенске кинематографије у најбољој традицији основне идеје овог фестивала када је осниван пре пола века: афирмисати филмове прожете слободарским духом и хуманим порукама. Лидија Андрић, ћерка Пурише Ђорђевића, је примила ову награду.

Пријатељ овогодишњег СоФеста су  Grovana сатови и Оптика и сатови „Браћа Мирчић“ из Младеновца.

 

 

 

 

Фотографије: ЦЕБЕФ