Додела награда на свечаном затварању 49. Филмског фестивала у Сопоту

Жири такмичарског програма 49. Филмског фестивала у Сопоту у саставу: Јован Марковић, сценариста (председник), Слободан Скерлић, редитељ и Милан Никодијевић, продуцент; доделио је следеће награде:

 

Награда ГРАНД ПРИ фестивала филму АЈВАР

 

Награда ГРАНД ПРИ фестивала додељена је продуценткињи филма АЈВАР (режија Ана Мариа Роси, у продукцији Биберче продукција), за мелодрамски интонирану причу, написану и реализовану ван стереотипа, која нам на свеж и оригиналан начин показује крај једне љубави и на аутентичан начин третира поменути жанр у срспкој кинематографији.

 

Награда је уручена продуценткињи Николини Вучетић Зечевић, која се веома захвалила свима у име целе екипе филма Ајвар.

 

Награда за најбољу режију СРДАНУ ГОЛУБОВИЋУ за филм ОТАЦ

 

Награда за најбољу режију додељена је Срдану Голубовићу за Филм ОТАЦ у коме, узимајући стварни догађај као повод да нам исприча сурову причу о борби оца за старатељство над децом, Голубовић гради надасве поетичну причу, универзално разумљиву, од Енкориџа до Варварина. Он сликама, конзистетнтно и стилски уједначено исписује ову причу показујући, са једне стране љубав и решеност,  а са друге бирократску бездушност.

 

Испред куће Баш Челик Нина Стојадиновић је проочитала говор Срдана Голубовића:  „Долазио сам на ваш фестивал као дете. Посебно ценим чињеницу да је фестивал настао на идеји и традицији антифашизма. Данас је фестивал изузетно важан, не само за средину у којој се дешава, већ за целокупну домаћу филмску сцену. Изузетно сам почаствован наградом за режију на вашем фестивалу. Свима честитам на истрајности и желим још пуно успешних фестивала“ – казала је Стојадиновић

 

Награда „Мира Ступица” за најбољу женску улогу МИХАЕЛИ СТАМЕНКОВИЋ

 

Награда „Мира Ступица” за најбољу женску улогу додељена је Михаели Стаменковић за филм ПРОЛЕЋНА ПЕСМА (у режији Наталије Аврамовић) за аутентичан стил глуме и бескомпромисност у одабиру средстава којим нам храбро интерпретира лик младе редитељке, самохране мајке Петре која покушава да нормализује живот после развода. Стаменковић је успела да изведе бравуру, а целом филмуда нову дубину и квалитет.

 

Михаела Стаменковић је изјавила примајући награду:“Ово је моја прва награда, а пошто је то статуа слободе,желим да кажем да читав свој живот тежимо ка слободи, и тако треба да наставимо. Поштујте туђу слободу и хвала!”

 

Награда „Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу ФИЛИПУ ЂУРИЋУ

 

Награда „Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу додељена је  ФИЛИПУ ЂУРИЋУ за филм МОЈ ЈУТАРЊИ СМЕХ (у режији Марка Ђорђевића) за надахнуту глуму која се у интерпретацији лика тридесетогодишњег Дејана који закаснело одраста, никако не види као глума, већ као интимна и заиста проживљена истина читаве генерације.

 

Награду је примио редитељ филма Марко Ђорђевич који је на шаљив начин прочитао говор Филипа Ђурића : „Овај говор бих желео да посветим свима онима који су одлучили да из непознатих разлога баш мени уруче ову награду у овој спектакуларној конкуренцији, која од сада мојој маленкости постаје изузетно драга.”

 

НАГРАДА ЖИРИЈА публике припала је филму РЕАЛНА ПРИЧА

 

Жири публике доделио је НАГРАДУ ПУБЛИКЕ филму РЕАЛНА ПРИЧА у режији Гордана Кичића

 

Редитељ и главни глумац, Гордан Кичић, изјавио је примајући награду:

 

“Хвала вам пуно, велико ми је задовољство што сам добио баш ову награду, јер је она мени највреднија. Када правимо филмове, правимо их за себе са потребом  да испричамо неке приче које нама значе, али и са потребом и интенцијом да се то публици допадне.”