45. филмски фестивал у Сопоту

Свечано отварање Сопотског филмског фестивала, Софест, биће уприличено вечерас, са почетком у 20,30 часова. На предстојећем 45. фестивалу , од 5. до 9. јула, у фокусу ће бити рад директора фотографије.

Кроз отварање фестивала публику ће водити популарни ТВ водитељ Зоран Кесић, уз подршку српске манекенке Анђелије Вујовић. Они ће представити филмске екипе, које ће кроз публику продефиловати фијакерима, и најавити прошлогодишњу добитницу награде за најбољу филмску музику – Биљу Крстић која ће наступити уз оркестар „Бистрик”. Присутнима ће се обратити глумица и редитељка Мирјана Карановић, чији ће филм „Добра жена” бити приказан прве фестивалске вечери, као и директор фотографије и редитељ Бота Николић, а затим ће уследити традиционални ватромет.

У такмичарском програму Софеста публика ће имати прилике да погледа 13 домаћих филмова. Поред „Добре жене”, у конкуренцији за награде су: „Апофенија” у режији Марина Малешевића, „Без степеника” Марка Новаковића, „Браћа по бабине линије” Радоша Бајића, „Игра у тами” Југа Радивојевића, „Отаџбина” Олега Новковића, „Отворена” Момира Милошевића, „Поред мене” Стевана Филиповића, „Породица” Саше Радојевића, „Процеп” Дејана Зечевића, „Сизиф К” Филипа Гајића, „Смрдљива бајка” Мирослава Момчиловића и „Влажност” Николе Љуце.

Жири публике, састављен од грађана Сопота, доделиће статуету „Слобода” за најбољи филм, као и награде за најбољу глумицу и глумца, а стручни жири фестивала плакете „Сунце Софеста” за најбољу камеру, монтажу, сценографију, костимографију, музику и звук на филму. Све награде су новчане, а награду публике ће спонзорисати општина Сопот.

Награда за најбоље глумце од ове године носиће име недавно преминуле легенде српског и југословенског филма – Велимира Бате Живојиновића. Почасна статуета „Слобода”, од ове године, биће додељивана за допринос филмској уметности по једном представнику филмске професије у фокусу, а сада ће је добити један од најостваренијих српских директора фотографије, уз то и редитељ, Божидар Бота Николић.

Поред такмичарског, предвиђени су и бројни пратећи програми 45. Софеста. Као омаж Боти Николићу биће уприличена пројекција његовог филма „Балкански шпијун” на отвореном, у простору око Старе воденице, где ће бити приређена изложба плаката из његових филмова и пројекција ТВ филма „Свечана обавеза”, са Батом Живојиновићем у једној од главних улога.

У галерији Центра за културу Сопот биће постављене фотографије са разних снимања Боте Николића током деценија, а биће изложена и оригинална камера којом је снимио неке од кључних филмова наше кинематографије.

Српска асоцијација сниматеља одржаће у Сопоту своју седницу и округли сто на тему „Филм се снима у глави”, а Бота Николић ће одржати мастерклас. Током фестивала биће одржана и радионица за младе сниматеље, чији учесници ће снимати интервјуе с гостима фестивала као и филм о 45. Софесту, који ће бити приказан на затварању фестивала.У холу Центра за културу посетиоце ће дочекивати плакати из филмова једног од оснивача Фестивала у Сопоту и легенде наше кинематографије – Бате Живојиновића, као и избор фотографија „Бата у Сопоту”. Испред центра биће одржане пројекције два Живојиновићева филма: „Брат доктора Хомера” Жике Митровића из 1968. и „Хало такси” Власте Радовановића из 1983. године.