Завршен 38. Софест

На синоћ завршеном 38. филмском фестивалу у Сопоту након пројекције последњег филма из такмичарске селекције, ,,Хитна помоћ“ редитеља Горана Радовановића, додељене су награде.

altНаграда за најбољи филм припала је филму ,,Турнеја“ Горана Марковића. Награда за најбољу режију припала је Дарку Лунгулову за филм ,,Тамо и овде“, док је Мирјана Карановић добила признање за најбољу женску улогу у овом остварењу. Највише награда припало је филму сценаристе и редитеља Мирослава Момчиловића ,,Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“ – за најбољи сценарио, Милошу Самолову за најбољу мушку улогу, награда Фипресција као и награда публике. Жири фестивала радио је у саставу: Дејан Зечевић- редитељ, Михаило Вукобратовић- позоришни и ТВ редитељ и Марко Валић- предселектор Фестивала у Котбусу у Немачкој.

На Софесту, који је трајао од 2. до 6.јула, приказано је девет домаћих филмова у такмичарском програму. Поред поменутих и – ,,Зона мртвих“ , ,,Живот и смрт порно банде“, ,,Свети Георгије убива аждаху“, ,,Друг Црни у НОБ-у“ и ,,Београдски фантом“. У пратећем програму приказана су три филма за децу, а постављена је и изложба посвећена филмској публицистици у Центру за културу Сопот.

_mg_9846Наша прослављена глумица Милена Дравић поздравила је публику на крају манифестације. ,,Ако је `сoпот` реч која значи извор, а изворе не треба затварати, ја ћу само да пожелим срећан нови, 39. Софест“, рекла је она.

Више фотографија можете погледати на:
www.3fa.rs/sofest