Сретењски сусрети – у част Јанку Катићу

Дана 11. фебруара у Рогачи су, поводом празника Сретење и годишњице почетка Првог српског устанка, положени венци код споменика војводи Јанку Катићу. Венце су положили представници Градске општине Сопот, Удружења бораца Сопот, Месне заједнице Рогача као и удружења „Сретењски сусрети“ из Раниловића, општина Аранђеловац. Посебну ноту целом догађају су дали певачи удружења извођењем неколико традиционалних песама. Овај догађај сваке године окупља све већи број људи и полако прераста у једну заиста лепу манифестацију.

Јанко Катић је рођен 1770 и неке године у Рогачи испод Космаја. Обављао је дужност кнеза Туријске кнежевине и био је војвода и један од организатора Првог српског устанка. У устанку је учествовао од првих дана и био је један од најхрабријих устаника. Мемоаристи кажу да је био један од највећих јунака свога времена и да је био веома речит и паметан, одличан говорник, један од ретких писмених устаника и војвода, истицао се и као преговарач (перфектно је говорио турски језик). Погинуо је 1806. године уочи Мишарске битке, недалеко од Шапца, у селу Крнић, данас општина Владимирци. Из његове породице потиче и још неколико устаничких првака.

У Музеју Првог српског устанка, у Орашцу код Аранђеловца, изложено је Јанково сачувано оружје као што су: јатаган белосапац и пиштољ кремењак. У центру села Крнић постављен је споменик Јанку Катићу 1954. године, на 150 година од почетка Првог српског устанка. Јанку Катићу је 2004. године подигнут и бронзани споменик висине 2,4 метара у Рогачи, рад вајара Миланка Мандића.