СОФЕСТ од 2. до 6. јула

altОвогодишњи 38. филмски фестивал у Сопоту одржаће се од 2. до 6. јула, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Овом догађају присуствовали су Ивана Авжнер, градски секретар за културу, Горица Мојовић, председница Одбора фестивала, Живорад Милосављевић, председник општине Сопот, и Милош Параментић, директор Дирекције ФЕСТ-а.

Званични жири донеће одлуке о пет награда – статуета СОФЕСТ-а (за најбољи филм, режију, сценарио, женску и мушку улогу), а домаћин фестивала, Центар за културу – Сопот именоваће трочлани жири публике, који ће доделити награду публике, статуету „Слобода“. На фестивалу ће бити приказани филмови „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“, „Друг Црни у НОБ-у“, „Тамо и овде“, „Зона мртвих“, „Свети Георгије убива аждаху“, „Живот и смрт порно банде“, „Турнеја“, „Београдски фантом“, „Хитна помоћ“ и три дечија филма, „Хотел за псе“ и „Чудовишта против ванземаљаца“ из продукције Дримворкса и „Трка до уклете планине“ из продукције Волта Дизнија.

Ивана Авжнер, градски секретар за културу, рекла је да СОФЕСТ представља једну од 11 градских манифестација и да је град Београд предузео све да и овогодишњи фестивал протекне у најбољој атмосфери.

– Иако смо због програма штедње буџете за многе манифестације морали да умањимо, то смо учинили пре свега за оне веће, док су мање манифестације по обиму, попут СОФЕСТ-а, остале на прошлогодишњем нивоу. На тај начин успели смо да изађемо у сусрет свим захтевима организатора, желећи да одржимо традицију која траје много година уназад, награђујући најбоље филмове који су снимљени током протекле године – казала је Ивана Авжнер.

Горица Мојовић, председница Одбора фестивала, истакла је да се Сопотски филмски фестивал од осталих издваја по томе што је једини фестивал домаћег филма.

– Поред тога, филмови се у Сопоту приказују у веома добрим техничким условима. Тон и слика су добри, сала је климатизована и обезбеђени су сви други услови који су потребни за добро приказивање филмова. Сала у Сопоту је једна од три у граду која располаже „долби“ системом. Једна од карактеристика ове манифестације је посвећена и бројна публика, каквом може да се похвали мали број фестивала у земљи, а заузврат ову манифестацију увек посећују редитељи, сценаристи, глумци и сви други протагонисти филмова који се такмиче на СОФЕСТ-у. Награде које се додељују, доживаљавају се од стране свих учесника као праведне и правичне и око тога никад није било полемика. Због тога, позивам све заинтересоване да и ове године дођу на фестивал и увере се у добру атмосферу која тамо влада – рекла је Горица Мојовић.

Живорад Милосављевић, председник општине Сопот, одао је признање и посебно се захвалио граду Београду који је учинио све што је било потребно да се и овогодишњи фестивал одржи на нивоу који је био и претходних година.

Милош Параментић, директор Дирекције ФЕСТ-а, казао је да ће на СОФЕСТ-у у такмичарском делу бити приказано девет филмова, снимљених у 35-милиметарској техници, а гледаоци ће имати прилике да виде и три дечија филма.

Отварање фестивала обавиће се на исти начин као и током претходних сезона, дефилеом редитеља и глумаца у олдтајмерима кроз главну улицу у Сопоту. Испред Центра за културу наступиће гудачки квартет „Интермецо“, а фестивал ће отворити глумац Бранислав Трифуновић, након чега ће ватрометом бити означен званични почетак „СОФЕСТ-а `08″. Фестивал ће 6. јула затворити глумица Милена Дравић.