Помен жртвама фашизма у Малом Пожаревцу

Дана 26. маја 2015.године, положени су венци на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је окупатор пре седамдесет и две године стрељањем родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије.

Као и сваке године, представници три општине, грађани, потомци, чланови градске и општинских делегација СУБНОР-а одали су почаст родољубима који су тог дана  стрељани у Малом Пожаревцу .

Испред Градске општине Гроцка, домаћина овогодишње манифестације, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положили су чланови оштинског већа Зоран Којић, Оливера Кнежевић и Владо Радовановић. У име оштинског руководства општине Гроцка присутнима се обратио члан општинског већа Зоран Којић који је овом приликом истакао да је 26 мај 1943. године заувек остао упамћен и забележен у историји српског народа због злочина који се десио на овом месту.

У име Градске општине Сопот венац је положио председник општине Живорад Милосављевић, а испред градске општине Младеновац члан општинског већа.

Према запису Симе Беговић, аутора романа Логор Бањица 1941-1944, код железничке станице у Дражњу, на прузи Београд-Мала Крсна, чета Космајског партизанског одреда поставила је заседу једном немачком одељењу из 917. Ландшицен батаљона. На попришту сукоба остала су два мртва и један рањени немачки војник. То је био повод за немачког заповедника Србије да нареди стрељање 125 талаца. Одмазду је извршио штаб 104. ловачке дивизије 26.05.1943. године у Малом Пожаревцу. На место извршења спроведени су заточеници Бањичког логора, добрим делом из околних села. Међу њима се нашла група од 11 мештана Малог Пожаревца одведена у логор на Бањици априла 1943. године. Бањичким заточеницма придодато је и неколико становника из околине. На спомен – табли у Малом Пожаревцу уписана су имена 129 стрељаних родољуба. Окупатор је премашио план. Већину стрељаних чинили су млади и образовани људи пред којима је тек био живот.

Споменик Световид, дело аутора Момчила Крковића, подигнут у знак сећања на овај злочин, подигнут је 1969. године, али је измештен 1983. године, због изградње аутопута Београд – Ниш. Интересантно је да су око централног споменика породице стрељаних временом подизале индивидуалне плоче својим убијеним рођацима.

Градска општина Сопот je пре две године извршила обнављање спомен плоче и уредила околни простор.

Споменик је подсећање младим генерацијама на период страдања и борбе за слободу.