Отворен Дневни боравак за децу са сметњама у развоју

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат и председник општине Сопот Живорад Милосављевић отворили су данас Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у Сопоту.

Ово је први дневни боравак тог типа у Сопоту у којем ће бити успостављене све услуге социјалне заштите у тој општини, истакла је секретарка Наташа Станисављевић.

Она је додала да ће дневни боравак, којих сада има 16 у Београду, бити део система боравака за децу са сметањама у развоју и особа са инвалидитетом.

– Објекат има 420 квадратних метара и тренутно је предвиђен за 30 корисника који су до сада користили услуге дневног боравка у Младеновцу. Од сада ће корисници ове услуге моћи да је остварују у својој општини јер Град Београд води одговорну социјалну политику – истакла је Станисављевићева и захвалила амбасадору Скату на вредној донацији.

Она је подсетила да је поред америчке донације, Град Београд опремио унутрашњост новог дневног боравка.

Амерички амбасадор у Србији је истакао да је у објекат уложено више од 300.000 долара, због чега је посебно захвалио Европској команди америчке војске која је финансирала изградњу објекта.

Ради се о центру који је потребан и који ће бити користан за грађане Сопота. Ја сам родитељ, као и многи други, и знам да желимо да обезбедимо најбоље за нашу децу, њихову будућност. За оне који имају посебне потребе, овакве структуре су веома битне. Међутим, овде се ради само о здању, док је најважније особље које ће у њему радити, као и залагање родитеља штићеника – указао је Скат, који је честитао предстојећи Васкрс грађанима Србије.

Председник градске општине Сопот подсетио је да је за овај пројекат потписан споразум 2014. године и захавалио је Сједињеним Америчким Државама на уложеним средствима. Општина Сопот је обезбедила земљиште, инфраструктурне прикључке као и посебно возило за превоз корисника Центра.

– Ово је нешто што нам је недостајало. Посебна захвалност Граду Београду што је овај објекат добио своју будућност, јер ће градске власти финансирати његов рад – закључио је Милосављевић.
Мајка детета са посебним потребама Весна Несторовић изразила је задовољство што је дошло до реализације овог пројекта, истичући да ће нови дневни боравак доста значити деци којој је потребна већа пажња него другој.