„Космај и његова подгорина“

Центар за митолошке студије Србије у сарадњи са Градском општином Сопот издао је Митолошки зборник 28, под називом „КОСМАЈ И ЊЕГОВА ПОДГОРИНА“.

Тим поводом, у Центру за културу Сопот, 31. маја 2013. године одржан је научни скуп на коме су учествовали аутори, међу којима Борисав Челиковић, Радмило Петровић, Живојин Андрејић, Велибор Катић и други, а скупу је присуствовао и предскедник градске општине Сопот Живорад Милосављевић као и истакнути академик проф. Василије Крестић.

Уважени академик Крестић  је у свом обраћању истакао да је почаствован што присуствује оваквом скупу и да је њему као историчару и патриоти изузетно важан рад на историографији наше земље, која је у овим временима нападнута и треба је бранити. Он је рекао и да је средњевековна историјска археологија веома богата на тлу Сопота и околине. На крају је изразио уверење да ће резултати овог зборника бити део српске историографије.

У зборнику су сабрани радови историчара, историчара уметности, филозофа и археолога, научника и родољуба, који су овог пута за тему имали подручје Космаја. Циљ је представљање културног наслеђа овог краја, али и Србије као баштиника целокупног европског наслеђа, јер је наше подручје Балкана некада био центар европске цивилизације.

Као покровитељ зборника „КОСМАЈ И ЊЕГОВА ПОДГОРИНА“ и овог научног скупа, председник градске општине Сопот Живорад Милосављевић је примио повељу у знак захвалности од стране Центра за митолошке студије Србије.

Учесници скупа су посетили споменик војводи Јанку Катићу и гроб Павла Цукића у Рогачи, као и манастир Тресије.