Фестивалски јули у Сопоту

Месец  јули  је за  општину Сопот свечани, фестивалски месец, са мноштвом културних дешавања.

У понедељак, 3. јула 2017.године са почетком у 10 часова, поводом Дана општине Сопот, биће одржана свечана седница Скупштине градске општине Сопот, на којој ће бити додељене Златне плакете општине најуспешнијим правним лицима и појединцима за постигнуте резултате и достигнућа у различитим областима у протеклој години.

Ове године, од 4.-8. јула, на 46. Филмском фестивалу у Сопоту представљају се најновија домаћа филмска  остварења из претходне године.

На фестивалу ће бити приказана 24 домаћа играна филма, 19 у конкуренцији за награде. Стручни жири у саставу: редитељ и председник АФУН-а Мирко Беоковић, глумица Весна Чипчић и редитељ Милан Тодоровић одлучиваће који филм ће понети Grand Prix  за најбољу режију, награде ,,Бата Живојиновић“ за мушку и женску улогу ,као  и признање за најбољи филм. Жири публике даће свој суд о најбољем филму овогодишњег фестивала, а специјално признање за допринос филмској уметности припашће глумици Оливери Катарини.

У конкуренцији за награде СОФЕСТ 2017. су филмови: Зона  Замфирова II део, Дневник машиновође, Ветар, Повратак, Име:Добрица, Презиме:Непознато,  Козје уши, Стадо, Игла испод прага, Она је жива, Слепи путник на броду лудака, Santa Maria della Salute, Afterparty, Наши очеви, мајке и њихова деца, Споразум, Јесен самураја, Бисер Бојане, Инкарнација, Војна академија: Нови почетак и Реквијем за госпођу Ј.

Свечано отварање Филмског фестивала 46. СОФЕСТ  је 4. јула у 20,30 часова, а додела награда и затварање фестивала  8. јула у 20 часова у Центру за културу Сопот.

Програм Филмског фестивала можете преузети овде.

У оквиру манифестације ,,Дани Милована Видаковића“, у петак, 7. јула , на Ивањдан, код манастира Тресије, са почетком у 11 часова  биће одржан програм ,,Под липама манастира Тресије“.

У  програму ће учествовати глумица Олга Одаловић и Женски грађански хор из Сопота. Библиотека града Београда заједно са општинама Сопот и Младеновац представиће своју издавачку делатност, и Центар за културу Сопот  радове са Ликовне колоније ,,Неменикуће 2017“.

У среду, 12. јула, са почетком у 17,00 часова , испред цркве у Неменикућу, биће одржана манифестација  ,,Петровдан у Неменикућу“.

Након јутарње свете литургије и резања славског колача у 8 часова, у 17 часова у цркви ће бити одржан помен Миловану Видаковићу. У програму који почиње у 17,30 часова након поздравне речи директора Библиотеке града Београда Јасмине Нинков и председника градске општине Сопот Живорада Милосављевића, учествоваће : књижевник Михајло Пантић, глумац Милан Цаци Михајловић, група Ренесанс, КУД ,,Шумадија“ из Влашке и КУД,,Весели Космајци“ из Сопота. Своје радове представиће  Ликовна колонија ,,Неменикуће 2017“ .