Фестивалски дани у Сопоту

Месец  јули  је за  општину Сопот  фестивалски месец, са мноштвом културних дешавања.

Од 1. – 5.јула, традиционално,  на 43. Филмском фестивалу у Сопоту представљају се најновија филмска  остварења из претходне године.

У конкуренцији за награде СОФЕСТ 2014. су филмови ,,Војна академија 2“ редитеља Дејана Зечевића, ,,Мамула“ Милана Тодоровића, ,,Одумирање“ Милоша Пушића, ,,Где је Нађа“ групе аутора, ,,Кад љубав закасни“ Ивана Стефановића и ,,Топ је био врео“ Слободана Скерлића. У пратећем програму , поводом 150. годишњице рођења Бранислава  Нушића, биће приказане филмске верзије његових комедија.

Фестивал ће отвореним прогласити глумци Бранислав Лечић и Мирјана Карановић.

Свечано отварање Филмског фестивала 43. СОФЕСТ  је 1. јула у 20,30 часова, а додела награда и затварање фестивала  5. јула у 20 часова у Центру за културу Сопот.

У среду, 2. јула 2014.године, поводом Дана општине Сопот, биће одржана свечана седница Скупштине градске општине Сопот, на којој ће бити додељене Златне плакете општине најуспешнијим правним лицима и појединцима за постигнуте резултате и достигнућа у различитим областима у протеклој години.

У петак, 4. јула 2014.године, са почетком у 15 часова, у парку у Сопоту, одржаће се Први сопотски котлић. Три најбоље припремљене рибље чорбе добиће пехаре на завршној вечери у 20,30 часова.

У суботу, 5. јула 2014.године, градска општина Сопот у сарадњи са емисијом РТС-а ,,Знање имање“, организује други по реду Сајам здраве хране Милена  Татар.

Трибина о производњи здраве хране биће одржана у Центру за културу Сопот  са почетком у 17 часова, а сајам здраве хране на којем ће произвођачи изложити своје производе ће се одржати на платоу преко пута општине Сопот у 18 часова.

У оквиру манифестације ,,Дани Милована Видаковића“, у понедељак, 7. јула , на Ивањдан, код манастира Тресије, са почетком у 11 часова  биће одржан програм ,,Под липама манастира Тресије“. У оквиру програма биће представљен поетско-музички рецитал ,,Беше наишао мутни облак“, Библиотека града Београда заједно са општинама Сопот и Младеновац представиће своју издавачку делатност, и Центар за културу Сопот  радове са Ликовне колоније ,,Неменикуће 2014“.

У суботу, 12.јула, са почетком у 16,30 часова , испред цркве у Неменикућу, биће одржана манифестација  ,,Петровдан у Неменикућу“. Након јутарње свете литургије и резања славског колача у 8 часова, у 16 часова у цркви ће бити одржан помен Миловану Видаковићу. У програму који почиње у 16,30 часова учествују: глумац Дејан Луткић, Бојана и Никола Пековић, победници серијала ,,Ја имам таленат 2012“, сликар Драган Стојков отвориће изложбу Ликовне колоније ,,Неменикуће 2014“, и програм ће бити употпуњен представљањем културно-уметничких друштава из Попова(Бијељина) и Сопота.