Додела награда на свечаном затварању 52. Филмског фестивала у Сопоту

У суботу је завршен 52. Филмски фестивал у Сопоту и овом приликом је одржана свечана додела награда фестивала који је реализован у продукцији Центра београдских фестивала, уз сарадњу са Центром за културу Сопот и Градском општином Сопот.

Жири такмичарског програма 52. Филмског фестивала у Сопоту у саставу: Тања Бошковић, глумица и председница жирија, Предраг Велиновић, редитељ и редовни професор ФДУ и Мирољуб Стојановић, филмски критичар, доделио је следеће награде:

  • ГРАН ПРИ фестивала – најбољем филму додељена је филму „За данас толико“ у режији Марка Ђорђевића продуценту Милошу Пушићу, продуцентске куће “Altertise“.
    Покровитељ ове награде је Филмски центар Србије.
  • Награда за најбољу режију додељена је Младену Ђорђевићу за филм ”Радничка класа иде у пакао”, који је од стране жирија оцењен као „инвентиван, борбен и непредвидив“, а награду је доделио Александар Аврамовић редитељу Младену Ђорђевићу.
  • Награда „Мира Ступица“ за најбољу женску улогу додељена је Мирјани Јоковић за филм ”Живи и здрави” , редитеља Ивана Мариновића. Добитница се захвалила писаном поруком у којој је рекла како је ова награда знак да, упркос дугом одсуству, није заборављена.
  • Награда „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку улогу додељена је постхумно Жарку Лаушевићу за филм „Руски конзул“. Награду је примила Анита Лаушевић, а уручила је председница жирија Тања Бошковић са речима: „Ова награда припада Жарку Лаушевићу за све оне улоге које је одиграо последњих година, као и за све улоге за које га нисмо наградили када је требало.“

Специјално признање стручног жирија добила је редитељка и сценаристкиња Уна Гуњак за филм „Екскурзија“.

Награда публике је отишла филму „Само кад се смејем“, редитељке  Вање Јуранић коју је примила Николина Вучетић- Зечевић, продуценткиња. Одлуку о награди публике за најбољи филм донео је жири публике у саставу: Илија Станковић, председник жирија, Сузана Јанковић, и Тамара Петровић, који је у образожењу напоменуо да је тема насиља у породици који обрађује филм, лоше и сензационалистички третирана код нас и односи се према жртвама као према кривцима само зато што су реаговале.

Живорад Милосављевић, председник Градске општине Сопот и председник Одбора фестивала је за крај фестивала поручио како национална филмска смотра сведочи о актуелној стварности, и рекао како су сви заслужили признања верне сопотске публике свих генерација. Подсетио је како ће Сопот и наредне године дочекати госте и публику у домаћинском расположењу.

Пријатељ овогодишњег СоФеста су Grovana сатови и Оптика и сатови „Браћа Мирчић“ из Младеновца.

Ревија СОФЕСТ ПЛУС, награђени филмови 52. Филмског фестивала у Сопоту, одржаће се у Дворани Културног центра у уторак, 9. јула 2024. године.
Улаз је, као и на пројекције у Сопоту, бесплатан.

 

 

Фотографије: ЦЕБЕФ