44. Филмски фестивал у Сопоту – Софест

Овогодишњи, 44. по реду Фестивал националног филма „Софест” биће одржан од 7. до 11. јула у Центру за културу Сопот.

На отварању биће приказана драма „Бранио сам младу Босну” Срђана Кољевића, најављено је на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.

Током Фестивала биће приказано чак 19 филмова. Уз Кољевићево дело о судском процесу припадницима Младе Босне, биће приказани: омнибус „Црвени макови”, „Отворени кавез” Синише Галића, „Енклава” Горана Радовановића, „Мали Будо” Данила Бећковића, „Офф” Предрага Стојића, „Психо сеанса” Данка Стојића, омнибус „Једнаки”, „Споменик Мајклу Џексону” Дарка Луганова, „Океан” Тамаре Дракулић, „Ничије дете” Вука Ршумовића, „Пети лептир 3Д” Милорада Милинковића, „За краља и отаџбину” Радоша Бајића, „Варвари” Ивана Икића, „Петља” Милутина Петровића, „Жигосана” Саше Радојевића, „Исцељење” Ивана Јовића, „Унутра” Јелене Марковић и Мирка Абрлића и „Травелатор” Душана Милића.

Трочлани жири, у саставу: редитељ Милош Пушић (прошлогодишњи лауреат за филм „Одумирање”), монтажер Ђорђе Марковић и костимографкиња Јелена Ђорђевић доделиће награде „Сунце ‘Софеста’” за камеру, монтажу, сценографију, костим и музику, док ће жирија публике доделити статуете „Слобода” за најбољи филм, глумицу и глумца.

Композитор Зоран Симјановић, ће 44. „Софест” прогласити отвореним, а током фестивала одржати и предавање о компоновању музике за филм. Он ће, како је најавио, на отварању премијерно извести „Филмску сонату за оркестар”, коју је својевремено написао за Београдску филхармонију. Поред Симјановића, отварање ће употпунити традиционални дефиле филмских уметника у олдтајмерима и ватромет, али и наступ бенда „Лооп” редитеља Милутина Петровића, који ће изводити музику из његовог филма „Петља” као и друге филмске хитове.

У пратећем програму биће приређена посвета композитору Душану Радићу, са изложбом о његовом опусу и уз пројекцију „Дугих бродова” из 1964, за који је он писао музику. За најмлађе припремљена је и уобичајена ревија дечјих филмова.

извор: www.ffs.rs